Συμμετοχή εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού σε πρόγραμμα σκιώδους εργασίας [Job shadowing] στα Schulen der Brede, στην πόλη Brakel της Γερμανίας

 

Ο Ηρόδοτος θεωρούσε το ταξίδι ως ευκαιρία μάθησης. Το αποδεικνύουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, με τη συγχρηματοδότηση τής ΕΕ και την επίβλεψη τού ΙΚΥ, που δεν περιορίζονται μόνο στους μαθητές/τριες, αλλά δίνουν και στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολεία στο εξωτερικό μέσω τού θεσμού της επιτόπιας παρακολούθησης εργασίας - το λεγόμενο job shadowing. Έτσι λοιπόν 3 εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Ν.Αλικαρνασσού, ο Υποδιευθυντής και φιλόλογος Αθανάσιος Κορνηλάκης, ο καθηγητής φυσικής αγωγής Ιωάννης Δημάδης και η Διευθύντρια και βιολόγος Άννα Μυρωνάκη, παρακολούθησαν τεχνικές διδασκαλίας στα σχολεία Brede, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ122. Τα σχολεία Brede είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. Συνδυάζουν 3 τύπους σχολείων: γυμνασίου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικών σχολών κάτω από μια στέγη. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα χρηματοδοτείται από την αρχιεπισκοπή της πόλης Paderborn. Το σχολείο Brede είναι μέλος του μεγαλύτερου σχολικού δικτύου στη Γερμανία, Σχολείο χωρίς Ρατσισμό - Σχολείο με Θάρρος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος συζητήσαμε με Γερμανούς συναδέλφους και παρακολουθήσαμε μαθήματα Λατινικών, Φυσικής Αγωγής, Βιολογίας, Γεωγραφίας και Χημείας. Σε κάποια από τα μαθήματα η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα (bilingual). Η εμπειρία που αποκομίσαμε αφορά στην οργάνωση του μαθήματος και στη διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ταυτόχρονα με βιωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες από την Α΄ Γυμνασίου χρησιμοποιούν το ατομικό τους ipads για να παρακολουθήσουν την ύλη, να λύσουν ασκήσεις - τις οποίες διορθώνουν μαζί με τον εκπαιδευτικό στο διαδραστικό πίνακα της τάξης - να πάρουν μέρος σε γραπτή δοκιμασία και σε πραγματικό χρόνο να δουν το αποτέλεσμα της δοκιμασίας online. Κάθε μαθητής/τρια έχει πρόσβαση στην αξιολόγηση και στους βαθμούς τους μέσα από το προσωπικό του προφίλ. Η διδακτική ύλη καλύπτεται με μαθητοκεντρική προσέγγιση. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει και εμψυχώνει τους μαθητές/τριες. Οι εργασίες που ανατίθενται στους μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οι ομάδες των μαθητών που δημιουργεί ο εκπαιδευτικός για την υλοποίηση των εργασιών προβάλλονται στο διαδραστικό για την ομαλότερη διεξαγωγή του μαθήματος. Ωστόσο όσον αφορά στις φυσικές επιστήμες και τη φυσική αγωγή, οι περισσότερες τεχνικές διδασκαλίας είναι βιωματικές (πχ ποδηλασία, κολύμπι) με πολύ καλό υλικοτεχνικό εξοπλισμό (όργανα γυμναστικής, μικροσκόπια, χάρτες, ογκομετρικές φιάλες κτλ).

 Η εμπειρία αυτή άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις σε πολλαπλά επίπεδα (πολιτισμικό, γνωστικό, περιβαλλοντικό) καθώς και η συνεργασία με τη σχολική κοινότητα υπήρξε άρτια.


Εν κατακλείδι, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Γερμανία, από 25 έως 30 Αυγούστου 2024 (τα σχολεία στην περιοχή αυτή ανοίγουν 20 Αυγούστου), μέσα από την παρακολούθηση των μαθημάτων αναδύθηκε η προστιθέμενη αξία της  χρήσης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, όπως η διαφοροποιημένη μάθηση και οι τεχνικές ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών/τριών. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Νέας Αλικαρνασσού στο πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ122, στη Γερμανία, απέφερε θετικό πρόσημο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο μέσω της ανταλλαγής ιδεών και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στην εκπαίδευση αλλά και της ίδιας της ζωής.

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ- Europass Teens 2024